Rijetkost je na hrvatskoj restoranskoj sceni da se kao kuhari ili chefovi pojavljuju osobe koje su se školovali u inozemstvu, odnosno u inozemnim kulinarskim akademijama. Postoje primjeri među hrvatskih kuharima i chefovima koji su proveli određeno vrijeme u inozemstvu, postoje primjeri da su cijelo kulinarsko školovanje proveli u inozemstvu, a među takve spada i chef Bruno Cesar Lerzundi Vagner, chef restorana Bulldog. Kao rođeni Peruanac, on je u Limi, glavnom gradu Perua, pohađao i završio Universidad San Ignacio de Loyola i to smjer gastronomija.
Specijaliziranje i peruanske i međunarodne kuhinje
Školovanje u Peruu razlikuje se od školovanja u Hrvatskoj, pa tako osnovna škola traje šest godina, a ne osam kao u Hrvatskoj, dok srednja škola, kao i u Hrvatskoj, traje četiri godine. Srednja škola u Peruu slična je općoj gimnaziji u Hrvatskoj, ali se završava već sa 16 godina. Tako je i chef Bruno sa 16 godina odlučio pohađati fakultet San Ignacio de Loyola kako bi postao kuhar.
Nema sumnje da se peruanska kuhinja posljednjih desetljeća značajno pozicionirala na svjetskoj gastronomskoj karti, tako da su budući kuhari na fakultetu mogli specijalizirati peruansku kuhinju. To je napravio i chef Bruno, ali se nije želio zadržati samo na peruanskoj kuhinji pa je istovremeno odlučio specijalizirati i međunarodnu kuhinju. Dvostruki napor značio je i dobivanje dvostrukog znanja. Ovo je bitno istaknuti kako se ne bi mislilo kako chef Bruno može prenijeti detalje peruanske kuhinje u Hrvatsku, bez saznanja o tome kako je uskladiti s lokalnim namirnicama. Čak su i fakultetski profesori u Limi na odjelu međunarodne kuhinje bili oni koji su se školovali diljem svijeta, a chef Bruno posebno ističe predavače koji su došli iz Le Cordon Bleua, francuske kulinarske institucije koja ima 23 škole na pet kontinenata.
Doškolovanje u Kanadi u sklopu razmjene studenata
Chef Bruno uskoro je, po svojoj kvaliteti i nadarenosti, ušao u gornji dom studenata gastronomije na fakultetu San Ignacio de Loyola te nije imao ni 18 godina kada je ušao u fakultetski program razmjene studenata. Postojala je mogućnost da na šest mjeseci, u sklopu programa razmjene studenata, ode u Ecole de Cuisine de l’Institut Paul Bocuse u Lyonu. Institut Paul Bocuse jedna je od najznačajnijih svjetskih škola, ali chefu Bruni bila je zanimljivija i privlačnija Kanada, pa se odlučio otići u Ontario. I to je bio odličan odabir jer je Kanada pod utjecajem brojnih kuhinja, naročito francuske, tako da je razmjena studenata u njegovom slučaju bila i te kako uspješna.
Sličnosti i razlike između Hrvatske i Perua
Na taj način chef Bruno već je s 20 godina završio školovanje u Peruu i započeo svoje svjetsko kulinarsko putovanje. Nakon što je godinama radio diljem svijeta, došao je u Hrvatsku te se mogao suočiti s sličnostima i razlikama u karijerama mladih kuhara po završetku školovanja u Hrvatskoj i završetku školovanja u Peruu. Smatra kako mladi kuhar mora proći sve faze rada u kuhinji, od guljenja krumpira nadalje, ali dodaje kako se mladi kuhari u Hrvatskoj trebaju ranije “gurnuti u vatru“ kako bi što prije dosegnuli karijeru chefa.